FilmMusic.pl - muzyka filmowa
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj

Vangelis - El Greco

Forum Muzyka filmowa - Forum FilmMusic.pl Strona Główna -> Okolice muzyki filmowej
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
DanielosVK
Gustavo Santaolalla

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 23:23 pm    Temat postu: Vangelis - El Greco Odpowiedz z cytatem

Mówiąc o "El Greco" Vangelisa mam na myśli album z 1998 r., nie muzykę do filmu z 2007 r.

Zna ktoś to dzieło? Jest to jeden z moich ulubionych tworów muzycznych w ogóle. Nie jest to muzyka łatwa, wymaga pewnego zaangażowania od słuchacza, ale jak się załapie klimat tej płyty to tylko się rozpływać. Zawsze gdy jej słucham (szczególnie w nocy, po ciemku) przenoszę się w zupełny inny świat. Ta muzyka dostarcza mi, można by powiedzieć, prawdziwie mistycznych doznań.

Vangelis tutaj dużo korzysta z orkiestry (chociaż nie wiem, czy to raczej elektronika imitująca orkiestrę miejscami). Są też chóry oraz dwa utwory na głosy solowe - Movement IV na sopran w wykonaniu Montserrat Caballe i Movement VI na tenor Konstantinosa Paliatsarasa. Jest też ładny motyw na harfę i pianino. O elektronice chyba wspominać nie muszę. Czasami mam wrażenie, że ta muzyka świetnie nadawałaby się do jakiegoś filmu.

W każdym razie, bardzo polecam. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG

Autor Wiadomość
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 09:39 am    Temat postu: Re: Vangelis - El Greco Odpowiedz z cytatem

DanielosVK napisał:
Zna ktoś to dzieło? Jest to jeden z moich ulubionych tworów muzycznych w ogóle. Nie jest to muzyka łatwa, wymaga pewnego zaangażowania od słuchacza

Mnie się nie wydaje nazbyt trudna. Ma po prostu taki klimat, który nie wszystkim może podejść. Niektórzy by powiedzieli, że to są "smęty". Smile Ale taki na przykład Beaubourg jest moim zdaniem mniej przystępny.

Cytat:
Czasami mam wrażenie, że ta muzyka świetnie nadawałaby się do jakiegoś filmu.

Mam podobne wrażenie podczas odsłuchu Heaven and Hell. Smile W przypadku El Greco ciężko jest sobie wyobrazić film z taką muzyką. Może jakiś dramat, ale w jakim sosie? Historycznym? SF?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Autor Wiadomość
DanielosVK
Gustavo Santaolalla

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 15:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może jakiś film Aronofsky'ego? Nie... naprawdę mam kiepską wyobraźnię do tego. Ale w niektórych momentach np. Movement VIII mam wrażenie, że to trochę takie jakby filmowe. No, ale mogę się mylić.

Ostatnio zmieniony przez DanielosVK dnia Wto Lip 20, 2010 19:45 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG

Autor Wiadomość
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 15:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do czegoś zawsze by się dopasowało. H&H pasuje mi do filmu typu Quest for Fire. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Muzyka filmowa - Forum FilmMusic.pl Strona Główna -> Okolice muzyki filmowej Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: