Czego ostatnio słuchaliście?
Re: Czego ostatnio słuchaliście?
Bear McCreary - "Animal Crackers"
Świetna muzyka, bardzo fajne tematy, może troszeczkę powtarzalna i monotematyczna ale tematyka bardzo mi przypadła do gustu.
Bruno Coulais, Kila, Aurora - "Wolfwalkers"
Również bardzo dobra muzyka, inna od powyższej, może nie ma tu tak silnej tematyki ale są ciekawe aranże i wykorzystane instrumenty + etnika + piosenka Aurory.
Austin Wintory - "The Pathless"
Tutaj największe wrażenie robi instrumentarium i etnika.
Świetna muzyka, bardzo fajne tematy, może troszeczkę powtarzalna i monotematyczna ale tematyka bardzo mi przypadła do gustu.
Bruno Coulais, Kila, Aurora - "Wolfwalkers"
Również bardzo dobra muzyka, inna od powyższej, może nie ma tu tak silnej tematyki ale są ciekawe aranże i wykorzystane instrumenty + etnika + piosenka Aurory.
Austin Wintory - "The Pathless"
Tutaj największe wrażenie robi instrumentarium i etnika.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
w sumie jeśli chodzi o ten temat główny to jeden z najlepszych z tego roku. Podobnie fajny i energetyczny jak główny temat z "Wendy" Romera/Zeitlina.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
#SiłaKobiety , HPek, czekamy

Piękne, radosno-liryczne i romantyczne granie z perkusją, fortepianem i kastanietami, oraz oczywiście z tym, co Lisbeth zawsze miała do zaoferowania (muzycznie) najlepszego - wokalizami.
Na szarugę za oknem idealna poprawa nastroju przez bardzo zgrabne 43 minuty. Jeden z najprzyjemniejszych tegorocznych scorów. Wrzucam do kategorii mocne pozytywne zaskoczenia.

Piękne, radosno-liryczne i romantyczne granie z perkusją, fortepianem i kastanietami, oraz oczywiście z tym, co Lisbeth zawsze miała do zaoferowania (muzycznie) najlepszego - wokalizami.

SOUNDTRACKS.PL
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Niestety hp_gof jak i wielu pożegnało się z muzyką filmową.
A sam soundtrack może nie jakiś wybitny, ale rzeczywiście, brzmi przyjemnie plumkająco:
youtu.be/Ad3vsnCMHmI

A sam soundtrack może nie jakiś wybitny, ale rzeczywiście, brzmi przyjemnie plumkająco:
youtu.be/Ad3vsnCMHmI
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Zastanawia mnie na ile fakt bycia aktorką, byłą żoną Colina Farella, a od paru lat aktualną żona Jamie Dornan'a (z trylogii Grey'ów), wpływa na angaże tej Amelii. To kolejny jej score (notabene do filmu w którym gra mąż - przypadek? nie sądzę...), który po mnie spływa. Nie wiem czy to jest praca na zasadzie, a mam teraz kaprycho być kompozytorką nagle, czy: no wreszcie, czekałam prawie do 40stki na wymarzony job, bycie kompozytorem.
Ale sorry, są kobiety w branży, które robią ciekawsze rzeczy, czasem znacznie ciekawsze, a nie mają takiego fejmu. Nie wiem, wciąz czekam aż mnie Amelia czymś zachwyci, poza - na prawdę - pięknym insta z ogromną ilością followersów (Top 5 wszystkich kompozytorów w branży)

SOUNDTRACKS.PL
-
- Kserujący nuty
Polecam ten score do filmu "Emma", który znalazł się w top krytyków - pianino, klawesyny, skrzypce i trochę opery. Liryczne, stylowe, optymistyczne i klimatyczne.

youtu.be/3ZDE8wCe4zU
youtu.be/CuZSk-0Ex5g

youtu.be/3ZDE8wCe4zU
youtu.be/CuZSk-0Ex5g

01. Die Wilde 13 (1:54)
02. Jim Knopf Und Die Wilde 13 (1:20)
03. Es geht Wieder Los (3:02)
04. Sursulapitschi (0:42)
05. Uschaurischuum (1:58)
06. Gurumusch Magnetfels (5:48)
07. Wie Hast Du Das Angestellt? (1:53)
08. Perpetumobil (2:32)
09. Emma Fliegt (2:38)
10. Wiedersehen Mit Tur Tur (2:22)
11. Gerösteter Wüstensand (2:56)
12. Das Kristall Der Ewigkeit (2:06)
13. Aufbruch Nach Mandala (1:38)
14. Frau Mahlzahns Prophezeiung (2:33)
15. Ein Blinder Passagier (2:47)
16. Piraten (13 Kerle Auf Dem Totensarg) (4:31)
17. Der Taifun Wird Uns In Stücke Reißen (1:14)
18. Sturmauge (5:17)
19. In Der Schatzkammer (5:22)
20. Piratentaufe (3:28)
21. Zwölf Türen (4:56)
22. Lukas, Wo Bist Du? (3:28)
23. Jamballa (7:00)
24. Luuum – Meeer – Land (4:24)
25. Suite (9:20)
26. Flight To Lummerland – Suite (11:30)
1:36:39
Score z niemieckiej superprodukcji fantasy niejakiego Ralfa Wengenmayra. Okładka niezachęcająca, ale muza to klasyczna symfoniczna przygoda odnosząca się do takiego typu produkcji z Hollywood z lat 90. W 2020 nie wiele było takich ścieżek, potężna orkiestra, spoko akcja, jest nawet wpadający w ucho temat przewodni, wszystko może typowe, ale taki Dolittle Elfamana wypada przy tym dużo skromniej, także jak kogoś nie zraża śpiewający po niemiecku chór, może śmiało sprawdzić

- swordfish
- Z oscarową nominacją
O! Jest kontynuacja "Jima Guzika". Trzeba przesłuchać. Szkoda, że klasyczne orkiestracje są głównie w filmach dziecięcych, a wszędzie indziej jadą z tymi dronami.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
"Kuba Guzik" to obok "Niekończącej się Opowieści" jedna z najbardziej znanych powieści Michaela Ende. Choć nie wiem na ile ten film jest wierną adaptacją.
#WinaHansa #IStandByDaenerys