Lisowe problemy z BluRay

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mefisto
KameNewman
Posty: 9021
Rejestracja: pt mar 31, 2006 21:19 pm
Lokalizacja: z piekła rodem ]:>

Re: Lisowe problemy z BluRay

#166 Post autor: Mefisto » sob lut 16, 2013 18:14 pm

Krzysiek pisze:Od dawna nie jestem na czasie w tym temacie. Czym różnią się te wydania? Raczej mało prawdopodobne by ten tytuł ponownie wypuścili na rynek. Mam wydanie w DTSie HD z polskimi napisami. Dla mnie obraz jest świetny. Może niebo jest lekko sztuczne, ale reszta super.
Czyli masz to stare jak widzę, ale nie dziwota, skoro w US dopiero co wyszło nowe, to Europa stare ma.
A różnica jest oczywiście w obrazie - w pierwszym wydaniu pojechali DNRem i całość była nieco wyblakła, za to nowe = miód! Niestety oba i tak na region A zakodowane.
Tu masz dobre porównanie:
http://www.caps-a-holic.com/hd_vergleic ... #vergleich
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 8187
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#167 Post autor: lis23 » ndz lut 17, 2013 16:58 pm

Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 8187
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#168 Post autor: lis23 » czw lut 28, 2013 02:56 am

Ech, Disney chyba się znowu nie postarał, gdyż recenzje nowych wydań BD potwierdzają artefakty i słabą kompresję:

" Mulan ":

http://www.blurayreviews.ch/index.htm

" Dzwonnik z Notre Dame ":

http://www.blurayreviews.ch/index.htm

" Mój Brat Niedźwiedź ":

http://www.blurayreviews.ch/index.htm
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 8187
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#169 Post autor: lis23 » pn mar 18, 2013 17:40 pm

Hmmm ... cały czas zastanawia mnie to, dlaczego niektóre filmy BD odbierają różnie na różnym sprzęcie?
podstawowym przykładem jest tu ten nieszczęsny " Robin Hood ' Ridleya Scotta:
na PS3 jakość obrazu nie zachwyca, choć przez większą część seansu trzyma ona niezły, równy poziom, ale są momenty fatalne, a zwłaszcza sam koniec filmu i dziwne " śnieżenie ' na postaciach
na PC owego " śnieżenia " brak a i sam film prezentuje się jakby całościowo lepiej
czy to możliwe, że chodzi o to, że PC ma mocniejsze podzespoły i lepiej sobie radzi z odtwarzaniem FHD, a PS3 jest przede wszystkim do gier i aktualizacje również obejmują tylko ten aspekt urządzenia?
skoro tak, to dlaczego tylko jeden film tak bardzo różni się pod względem jakości obrazu na PS3 i na PC?

W kwestii " pasków " na postaciach w niektórych momentach w " Królu Lwie " na BD - popatrzcie sobie na ten screen z " Brother Bear ":

http://www.blu-ray.com/movies/screensho ... position=6

Widzicie te paski na postaci? - w przypadku " Króla Lwa " jest podobnie, tylko jest to jeszcze bardziej widoczne
widzę, że większość animacji Disneya " cierpi " na podobną przypadłość / + artefakty, itp. /, na szczęście, nadrabiają to, min. kolorami:

http://www.blu-ray.com/movies/screensho ... osition=10

http://www.blu-ray.com/movies/screensho ... osition=14

http://www.blu-ray.com/movies/screensho ... osition=19

http://www.blu-ray.com/movies/screensho ... osition=20
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Krzysiek
Ghostwriter znanego twórcy
Posty: 944
Rejestracja: śr gru 07, 2011 16:52 pm
Lokalizacja: Polkowice

Re: Lisowe problemy z BluRay

#170 Post autor: Krzysiek » śr mar 20, 2013 18:09 pm

Inne kodeki. Przy sprzęcie w którym główną rolę odgrywa soft, wszystko zależy od tego jak sie przyłożyli programiści. Choć bardzo mnie dziwi, że PS3 słabiej oddaje format Blu niż zwykły PC (tu może też trochę jednak zależeć od zastosowanej karty graficznej)

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 8187
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#171 Post autor: lis23 » śr mar 20, 2013 22:58 pm

Krzysiek pisze:Inne kodeki. Przy sprzęcie w którym główną rolę odgrywa soft, wszystko zależy od tego jak sie przyłożyli programiści. Choć bardzo mnie dziwi, że PS3 słabiej oddaje format Blu niż zwykły PC (tu może też trochę jednak zależeć od zastosowanej karty graficznej)
Procek: I5-2500K
grafika: GTX 570
8GB RAM 1600 GHz
Power DVD 7
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz
Posty: 51108
Rejestracja: wt lis 24, 2009 19:02 pm

Re: Lisowe problemy z BluRay

#172 Post autor: Adam » czw mar 21, 2013 08:32 am

lis23 pisze:Power DVD 7
:shock: :?
przecież ta wersja ma aż 7 lat (ostatni patch do niej wyszedł 6 lat temu!) a Ty się dziwisz że masz problemy z odtwarzaniem na kompie mając całkiem znośnego pcta :?: :!:
nie mam pytań :|

jeszcze napisz jaki windows dokładnie oraz napęd i hdd - ale to i tak w sumie nie będzie miało znaczenia jesli oglądasz na takiej archaicznej wersji :|
NO MORE REMOTE CONTROL SHIT COMPOSERS !!!

Awatar użytkownika
Mefisto
KameNewman
Posty: 9021
Rejestracja: pt mar 31, 2006 21:19 pm
Lokalizacja: z piekła rodem ]:>

Re: Lisowe problemy z BluRay

#173 Post autor: Mefisto » czw mar 21, 2013 12:49 pm

czy siódemka w ogóle ma możliwość odtwarzania blu?
Obrazek

Awatar użytkownika
Templar
+ W.A. Mozart +
Posty: 9848
Rejestracja: wt sie 02, 2011 19:48 pm
Lokalizacja: Warsaw City
Kontakt:

Re: Lisowe problemy z BluRay

#174 Post autor: Templar » czw mar 21, 2013 13:09 pm

lis23 pisze:8GB RAM 1600 GHz
Widzę, że na bogatości :mrgreen:
Obrazek

"Problem z cytatami w internecie jest taki, że ludzie natychmiast wierzą w ich prawdę" - Abraham Lincoln

http://www.lastfm.pl/user/iTemplar

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz
Posty: 51108
Rejestracja: wt lis 24, 2009 19:02 pm

Re: Lisowe problemy z BluRay

#175 Post autor: Adam » czw mar 21, 2013 13:26 pm

Mefisto pisze:czy siódemka w ogóle ma możliwość odtwarzania blu?
też się zastanawiam jak on w ogóle może odtworzyć blu w tym starociu :mrgreen: ale może ta wersja już czytała...
NO MORE REMOTE CONTROL SHIT COMPOSERS !!!

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 8187
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#176 Post autor: lis23 » czw mar 21, 2013 14:36 pm

Adam pisze:
lis23 pisze:Power DVD 7
:shock: :?
przecież ta wersja ma aż 7 lat (ostatni patch do niej wyszedł 6 lat temu!) a Ty się dziwisz że masz problemy z odtwarzaniem na kompie mając całkiem znośnego pcta :?: :!:
nie mam pytań :|

jeszcze napisz jaki windows dokładnie oraz napęd i hdd - ale to i tak w sumie nie będzie miało znaczenia jesli oglądasz na takiej archaicznej wersji :|

Tylko ten program dostałem z napędem Blu-Ray LG
a BD odtwarza, " Robin Hooda " lepiej niż PS3 - ma tylko problem z dźwiękiem; dubbing, ok - oryginalna wersja - szum

windows 7 Home Premium 64 bit
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz
Posty: 51108
Rejestracja: wt lis 24, 2009 19:02 pm

Re: Lisowe problemy z BluRay

#177 Post autor: Adam » czw mar 21, 2013 15:05 pm

porażka że dali taki staroć do napędu... wywal ten program i nie tylko, bo zakładam że cyberlink wraz z tym starociem zainstalował też stare (6 letnie!) wersje kodeków.

użyj najnowszego programu, i nie potrzebujesz do tego wcale powerdvd, bo wystarczy choćby darmowy VLC. ja oglądam wszystko na najnowszym VLC z wgranym puginem bluray, i zainstalowany K-lite Mega Codec Pack w wersji Full Instalation (VLC i paczka kodeków mają swój autoupdate) i nie mam żadnych problemów, a kompa mam sporo słabszego od Ciebie (tylko c2duo 2,3 , gf9600, 4 gb ram, jakiś zwykły naped blu szajsunga, tv bravia 32" i win xp sp3)
NO MORE REMOTE CONTROL SHIT COMPOSERS !!!

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 8187
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#178 Post autor: lis23 » czw mar 21, 2013 15:41 pm

Adam pisze:porażka że dali taki staroć do napędu... wywal ten program i nie tylko, bo zakładam że cyberlink wraz z tym starociem zainstalował też stare (6 letnie!) wersje kodeków.

użyj najnowszego programu, i nie potrzebujesz do tego wcale powerdvd, bo wystarczy choćby darmowy VLC. ja oglądam wszystko na najnowszym VLC z wgranym puginem bluray, i zainstalowany K-lite Mega Codec Pack w wersji Full Instalation (VLC i paczka kodeków mają swój autoupdate) i nie mam żadnych problemów, a kompa mam sporo słabszego od Ciebie (tylko c2duo 2,3 , gf9600, 4 gb ram, jakiś zwykły naped blu szajsunga, tv bravia 32" i win xp sp3)
Hmmm ... ja używam Media Player Classic, odtwarzacz chyba od K-Lite Codeck Pack
co do K-Lite to ja mam:

K-Lite Codec Pack 5.3.0 (64 bit )
K-Lite Codec Pack 7.9.0 9 full )

a w przypadku CyberLink:

CyberLink BD Advisor 2.0
CyberLink Blu-Ray Disc Suite
CyberLink LabelPrint
CyberLing MediaShow
CyberLink Power2Go
CyberLink PowerDVD
CyberLink PowerProducer
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz
Posty: 51108
Rejestracja: wt lis 24, 2009 19:02 pm

Re: Lisowe problemy z BluRay

#179 Post autor: Adam » czw mar 21, 2013 17:03 pm

i znów masakra. skąd Ty bierzesz takie archaiczne wersje :?: :!: przecież to paczki kodeków z 2009 r :| ( http://www.oldapps.com/k-lite_codec_pac ... e_codec=51 )

szkoda czasu i tego całego Twojego tematu, jak Ty na takich prehistoriach (program+kodeki) się łapiesz za oglądanie filmów na blu i się dziwisz że masz bucówę :roll:

moja rada:

1) format c
2) win 7 home 64b (którego masz już) + najnowsze forceware do nvidii (http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl).
3) k-lite mega codec pack i wybrać instalację full (na dziś to wersja 9.8.0 z 7 marca - średnio co miech wychodzi update) (http://codecguide.com/download_k-lite_c ... k_mega.htm)
4) vlc (na dziś to wersja 2.0.5 - średnio co 3 msc jest update) (http://www.videolan.org/vlc/)
5) zapomnij o powerdvd nawet nowych, a szczególnie zapomnij o wszystich innych starych datą i wersją programach i kodekach
NO MORE REMOTE CONTROL SHIT COMPOSERS !!!

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 8187
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#180 Post autor: lis23 » czw mar 21, 2013 17:20 pm

Adam pisze:i znów masakra. skąd Ty bierzesz takie archaiczne wersje :?: :!: przecież to paczki kodeków z 2009 r :| ( http://www.oldapps.com/k-lite_codec_pac ... e_codec=51 )

tu masz oficjalną stronę z najnowszymi - http://codecguide.com/download_kl.htm

szkoda czasu i tego całego Twojego tematu, jak Ty na takich prehistoriach (program+kodeki) się łapiesz za oglądanie filmów na blu i się dziwisz że masz bucówę :roll:

moja rada:

1) format c
2) win 7 home 64b (którego masz już)
3) k-lite mega codec pack i wybrać instalację full (na dziś to wersja 9.8.0 z 7 marca - średnio co miech wychodzi update)
4) vlc (na dziś to wersja 2.0.5 - średnio co 3 msc jest update)
5) zapomnij o powerdvd nawet nowych, czy innych starych programach i starych kodekach
Adamie, ja BD oglądam przede wszystkim na PS3, po to zakupiłem konsolę gdy okazało się, że na kompie są problemy / zmagałem się z nimi przez prawie miesiąc i nic, żadne kodeki nic nie dały / - moje kodeki są stare bo instalowałem je w 2011 roku, gdy kupowałem nowe części do kompa i miałem wgrywany system, formatu robił nie będę, gdyż za dużo rzeczy mam na kompie i zrobię go dopiero pod koniec tego roku, gdy znowu będę robił upgrate sprzętu ;)
jaki to problem, wgrać nowe kodeki na obecny system? - tylko czy przedtem mam usunąć te dwie wersje, które posiadam?
jak już wyżej pisałem, do oglądania filmów na kompie ( nie oryginałów ) wolę używać Media Player Classic.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

ODPOWIEDZ