[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/mobiquo/smartbanner/head.inc.php on line 70: Undefined variable: tapatalk_dir_name
Muzyka filmowa - Forum FilmMusic.pl • Lisowe problemy z BluRay - Strona 12
Strona 12 z 22

Re: Lisowe problemy z BluRay

: sob lut 16, 2013 18:14 pm
autor: Mefisto
Krzysiek pisze:Od dawna nie jestem na czasie w tym temacie. Czym różnią się te wydania? Raczej mało prawdopodobne by ten tytuł ponownie wypuścili na rynek. Mam wydanie w DTSie HD z polskimi napisami. Dla mnie obraz jest świetny. Może niebo jest lekko sztuczne, ale reszta super.
Czyli masz to stare jak widzę, ale nie dziwota, skoro w US dopiero co wyszło nowe, to Europa stare ma.
A różnica jest oczywiście w obrazie - w pierwszym wydaniu pojechali DNRem i całość była nieco wyblakła, za to nowe = miód! Niestety oba i tak na region A zakodowane.
Tu masz dobre porównanie:
http://www.caps-a-holic.com/hd_vergleic ... #vergleich

Re: Lisowe problemy z BluRay

: ndz lut 17, 2013 16:58 pm
autor: lis23

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw lut 28, 2013 02:56 am
autor: lis23
Ech, Disney chyba się znowu nie postarał, gdyż recenzje nowych wydań BD potwierdzają artefakty i słabą kompresję:

" Mulan ":

http://www.blurayreviews.ch/index.htm

" Dzwonnik z Notre Dame ":

http://www.blurayreviews.ch/index.htm

" Mój Brat Niedźwiedź ":

http://www.blurayreviews.ch/index.htm

Re: Lisowe problemy z BluRay

: pn mar 18, 2013 17:40 pm
autor: lis23
Hmmm ... cały czas zastanawia mnie to, dlaczego niektóre filmy BD odbierają różnie na różnym sprzęcie?
podstawowym przykładem jest tu ten nieszczęsny " Robin Hood ' Ridleya Scotta:
na PS3 jakość obrazu nie zachwyca, choć przez większą część seansu trzyma ona niezły, równy poziom, ale są momenty fatalne, a zwłaszcza sam koniec filmu i dziwne " śnieżenie ' na postaciach
na PC owego " śnieżenia " brak a i sam film prezentuje się jakby całościowo lepiej
czy to możliwe, że chodzi o to, że PC ma mocniejsze podzespoły i lepiej sobie radzi z odtwarzaniem FHD, a PS3 jest przede wszystkim do gier i aktualizacje również obejmują tylko ten aspekt urządzenia?
skoro tak, to dlaczego tylko jeden film tak bardzo różni się pod względem jakości obrazu na PS3 i na PC?

W kwestii " pasków " na postaciach w niektórych momentach w " Królu Lwie " na BD - popatrzcie sobie na ten screen z " Brother Bear ":

http://www.blu-ray.com/movies/screensho ... position=6

Widzicie te paski na postaci? - w przypadku " Króla Lwa " jest podobnie, tylko jest to jeszcze bardziej widoczne
widzę, że większość animacji Disneya " cierpi " na podobną przypadłość / + artefakty, itp. /, na szczęście, nadrabiają to, min. kolorami:

http://www.blu-ray.com/movies/screensho ... osition=10

http://www.blu-ray.com/movies/screensho ... osition=14

http://www.blu-ray.com/movies/screensho ... osition=19

http://www.blu-ray.com/movies/screensho ... osition=20

Re: Lisowe problemy z BluRay

: śr mar 20, 2013 18:09 pm
autor: Krzysiek
Inne kodeki. Przy sprzęcie w którym główną rolę odgrywa soft, wszystko zależy od tego jak sie przyłożyli programiści. Choć bardzo mnie dziwi, że PS3 słabiej oddaje format Blu niż zwykły PC (tu może też trochę jednak zależeć od zastosowanej karty graficznej)

Re: Lisowe problemy z BluRay

: śr mar 20, 2013 22:58 pm
autor: lis23
Krzysiek pisze:Inne kodeki. Przy sprzęcie w którym główną rolę odgrywa soft, wszystko zależy od tego jak sie przyłożyli programiści. Choć bardzo mnie dziwi, że PS3 słabiej oddaje format Blu niż zwykły PC (tu może też trochę jednak zależeć od zastosowanej karty graficznej)
Procek: I5-2500K
grafika: GTX 570
8GB RAM 1600 GHz
Power DVD 7

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 08:32 am
autor: Adam
lis23 pisze:Power DVD 7
:shock: :?
przecież ta wersja ma aż 7 lat (ostatni patch do niej wyszedł 6 lat temu!) a Ty się dziwisz że masz problemy z odtwarzaniem na kompie mając całkiem znośnego pcta :?: :!:
nie mam pytań :|

jeszcze napisz jaki windows dokładnie oraz napęd i hdd - ale to i tak w sumie nie będzie miało znaczenia jesli oglądasz na takiej archaicznej wersji :|

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 12:49 pm
autor: Mefisto
czy siódemka w ogóle ma możliwość odtwarzania blu?

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 13:09 pm
autor: Templar
lis23 pisze:8GB RAM 1600 GHz
Widzę, że na bogatości :mrgreen:

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 13:26 pm
autor: Adam
Mefisto pisze:czy siódemka w ogóle ma możliwość odtwarzania blu?
też się zastanawiam jak on w ogóle może odtworzyć blu w tym starociu :mrgreen: ale może ta wersja już czytała...

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 14:36 pm
autor: lis23
Adam pisze:
lis23 pisze:Power DVD 7
:shock: :?
przecież ta wersja ma aż 7 lat (ostatni patch do niej wyszedł 6 lat temu!) a Ty się dziwisz że masz problemy z odtwarzaniem na kompie mając całkiem znośnego pcta :?: :!:
nie mam pytań :|

jeszcze napisz jaki windows dokładnie oraz napęd i hdd - ale to i tak w sumie nie będzie miało znaczenia jesli oglądasz na takiej archaicznej wersji :|

Tylko ten program dostałem z napędem Blu-Ray LG
a BD odtwarza, " Robin Hooda " lepiej niż PS3 - ma tylko problem z dźwiękiem; dubbing, ok - oryginalna wersja - szum

windows 7 Home Premium 64 bit

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 15:05 pm
autor: Adam
porażka że dali taki staroć do napędu... wywal ten program i nie tylko, bo zakładam że cyberlink wraz z tym starociem zainstalował też stare (6 letnie!) wersje kodeków.

użyj najnowszego programu, i nie potrzebujesz do tego wcale powerdvd, bo wystarczy choćby darmowy VLC. ja oglądam wszystko na najnowszym VLC z wgranym puginem bluray, i zainstalowany K-lite Mega Codec Pack w wersji Full Instalation (VLC i paczka kodeków mają swój autoupdate) i nie mam żadnych problemów, a kompa mam sporo słabszego od Ciebie (tylko c2duo 2,3 , gf9600, 4 gb ram, jakiś zwykły naped blu szajsunga, tv bravia 32" i win xp sp3)

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 15:41 pm
autor: lis23
Adam pisze:porażka że dali taki staroć do napędu... wywal ten program i nie tylko, bo zakładam że cyberlink wraz z tym starociem zainstalował też stare (6 letnie!) wersje kodeków.

użyj najnowszego programu, i nie potrzebujesz do tego wcale powerdvd, bo wystarczy choćby darmowy VLC. ja oglądam wszystko na najnowszym VLC z wgranym puginem bluray, i zainstalowany K-lite Mega Codec Pack w wersji Full Instalation (VLC i paczka kodeków mają swój autoupdate) i nie mam żadnych problemów, a kompa mam sporo słabszego od Ciebie (tylko c2duo 2,3 , gf9600, 4 gb ram, jakiś zwykły naped blu szajsunga, tv bravia 32" i win xp sp3)
Hmmm ... ja używam Media Player Classic, odtwarzacz chyba od K-Lite Codeck Pack
co do K-Lite to ja mam:

K-Lite Codec Pack 5.3.0 (64 bit )
K-Lite Codec Pack 7.9.0 9 full )

a w przypadku CyberLink:

CyberLink BD Advisor 2.0
CyberLink Blu-Ray Disc Suite
CyberLink LabelPrint
CyberLing MediaShow
CyberLink Power2Go
CyberLink PowerDVD
CyberLink PowerProducer

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 17:03 pm
autor: Adam
i znów masakra. skąd Ty bierzesz takie archaiczne wersje :?: :!: przecież to paczki kodeków z 2009 r :| ( http://www.oldapps.com/k-lite_codec_pac ... e_codec=51 )

szkoda czasu i tego całego Twojego tematu, jak Ty na takich prehistoriach (program+kodeki) się łapiesz za oglądanie filmów na blu i się dziwisz że masz bucówę :roll:

moja rada:

1) format c
2) win 7 home 64b (którego masz już) + najnowsze forceware do nvidii (http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl).
3) k-lite mega codec pack i wybrać instalację full (na dziś to wersja 9.8.0 z 7 marca - średnio co miech wychodzi update) (http://codecguide.com/download_k-lite_c ... k_mega.htm)
4) vlc (na dziś to wersja 2.0.5 - średnio co 3 msc jest update) (http://www.videolan.org/vlc/)
5) zapomnij o powerdvd nawet nowych, a szczególnie zapomnij o wszystich innych starych datą i wersją programach i kodekach

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 17:20 pm
autor: lis23
Adam pisze:i znów masakra. skąd Ty bierzesz takie archaiczne wersje :?: :!: przecież to paczki kodeków z 2009 r :| ( http://www.oldapps.com/k-lite_codec_pac ... e_codec=51 )

tu masz oficjalną stronę z najnowszymi - http://codecguide.com/download_kl.htm

szkoda czasu i tego całego Twojego tematu, jak Ty na takich prehistoriach (program+kodeki) się łapiesz za oglądanie filmów na blu i się dziwisz że masz bucówę :roll:

moja rada:

1) format c
2) win 7 home 64b (którego masz już)
3) k-lite mega codec pack i wybrać instalację full (na dziś to wersja 9.8.0 z 7 marca - średnio co miech wychodzi update)
4) vlc (na dziś to wersja 2.0.5 - średnio co 3 msc jest update)
5) zapomnij o powerdvd nawet nowych, czy innych starych programach i starych kodekach
Adamie, ja BD oglądam przede wszystkim na PS3, po to zakupiłem konsolę gdy okazało się, że na kompie są problemy / zmagałem się z nimi przez prawie miesiąc i nic, żadne kodeki nic nie dały / - moje kodeki są stare bo instalowałem je w 2011 roku, gdy kupowałem nowe części do kompa i miałem wgrywany system, formatu robił nie będę, gdyż za dużo rzeczy mam na kompie i zrobię go dopiero pod koniec tego roku, gdy znowu będę robił upgrate sprzętu ;)
jaki to problem, wgrać nowe kodeki na obecny system? - tylko czy przedtem mam usunąć te dwie wersje, które posiadam?
jak już wyżej pisałem, do oglądania filmów na kompie ( nie oryginałów ) wolę używać Media Player Classic.