[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/mobiquo/smartbanner/head.inc.php on line 70: Undefined variable: tapatalk_dir_name
Muzyka filmowa - Forum FilmMusic.pl • Lisowe problemy z BluRay - Strona 13
Strona 13 z 22

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 17:22 pm
autor: Templar
A co do tego Robin Hooda spróbuj wyłączyć internet na konsoli, choć nie wiem czy to coś da i w ogóle nie wiem dlaczego takie coś masz, bo jak ja oglądałem to żadnego śnieżenia nie było. Ale jest taki problem, że popsuli coś z funkcjami internetowymi i wielu osobom film się nie chce odtwarzać albo leci np. sam dźwięk i obraz pojawia się co kilka sekund i znika jeśli odtwarzacz próbuje się łączyć z internetem.

A i tak poza tym, rozumiem, że konsola i komputer podłączone są do tego samego monitora/telewizora?

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 17:26 pm
autor: Adam
lis23 pisze:gdy okazało się, że na kompie są problemy / zmagałem się z nimi przez prawie miesiąc i nic
bo masz prehistoryczne wersje kodeków i program sprzed odp 4 i 6 lat!
żadne kodeki nic nie dały
bo na starych wersjach się raczej nie instaluje nowych - mogą być problemy..
moje kodeki są stare bo instalowałem je w 2011 roku, gdy kupowałem nowe części do kompa i miałem wgrywany system,
to że wgrałeś je w 2011 r nic nie zmienia - to już też prehistoria bo co msc wychodzi update. a dwa - w momencie ich instalowania w 2011 ta paczka kodeków już miała wtedy o zgrozo 2 lata!
formatu robił nie będę, gdyż za dużo rzeczy mam na kompie
Twoja sprawa, ja na C mam tylko system i zainstalowane programy - nic innego nie trzymam i tak mi weszło w krew od początku lat 90 od kiedy miałem pcty.. Jak mi padnie robię Ghosta z imadża i w 30 min mam świeżutki system z wszystkim bez stresów że coś stracę. I Tobie też polecam coś takiego..
jaki to problem, wgrać nowe kodeki na obecny system? - tylko czy przedtem mam usunąć te dwie wersje, które posiadam?
z reguły poleca się nie instalować nowej wersji kodeków na starej - choć z coraz nowszymi updatami i instalatorami producenci staraja się by poprzednia wersja została odinstalowana w całości. ale ja temu nie ufam i z mojego doświadczenia wiem że jak kilka razy tak próbowałem zrobić to nic to nie pomogło i krzaczyło się dalej mawet gdy odinstalowałem najpierw stare (zawsze jakieś śmieci zostają)..
jak już wyżej pisałem, do oglądania filmów na kompie ( nie oryginałów ) wolę używać Media Player Classic.
możesz oczywiście, o ile to jest jego aktualna wersja a nie też jakaś wersja sprzed 5 lat..

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 17:45 pm
autor: lis23
Templar pisze:
A i tak poza tym, rozumiem, że konsola i komputer podłączone są do tego samego monitora/telewizora?
Tak - Samsung SyncMaster P2470HD

Adam:
bo masz prehistoryczne wersje kodeków i program sprzed odp 4 i 6 lat!
To było w 2010, gdy nie miałem jeszcze tych kodeków, wtedy miałem tylko trzy płyty BD i brak obrazu z BD na kompie, teraz mam ich już 34 - od 2011 mam kodeki K-Lite i mam już obraz, tylko z dźwiękiem są problemy
z reguły poleca się nie instalować nowej wersji kodeków na starej - choć z coraz nowszymi updatami i instalatorami producenci staraja się by poprzednia wersja została odinstalowana w całości. ale ja temu nie ufam i z mojego doświadczenia wiem że jak kilka razy tak próbowałem zrobić to nic to nie pomogło i krzaczyło się dalej mawet gdy odinstalowałem najpierw stare (zawsze jakieś śmieci zostają)..
Czyli najlepiej odinstalować stare wersje i zainstalować nowe?
możesz oczywiście, o ile to jest jego aktualna wersja a nie też jakaś wersja sprzed 5 lat..
Ten odtwarzacz instaluje się wraz z kodekami K-Lite, więc wraz z nową wersją powinien być też odtwarzacz w nowszej wersji.

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 17:51 pm
autor: Adam
lis23 pisze:od 2011 mam kodeki K-Lite i mam już obraz, tylko z dźwiękiem są problemy
bo dalej na chwilę obecną masz prehistoryczne już wersje kodeków.....
Czyli najlepiej odinstalować stare wersje i zainstalować nowe?
tak, możesz tak zrobić i zobaczyć czy będzie poprawa, łącznie z jakimś późniejszym poczyszczeniem rejestru przez RegCleanera albo Eusing Free Registry Cleaner - co zrób przed zainstalowaniem najnowszej paczki. Ale wg mnie najlepiej instalować najnowszą paczkę na czysty system po formacie...
Ten odtwarzacz instaluje się wraz z kodekami K-Lite, więc wraz z nową wersją powinien być też odtwarzacz w nowszej wersji.
tak, więc obecnie masz b.starą jego wersję. z aktualną paczką kodeków będziesz miał aktualnego media playera cl..

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 17:55 pm
autor: lis23
Adam pisze: tak, możesz tak zrobić i zobaczyć czy będzie poprawa, łącznie z jakimś późniejszym poczyszczeniem rejestru przez RegCleanera albo Eusing Free Registry Cleaner - co zrób przed zainstalowaniem najnowszej paczki. Ale wg mnie najlepiej instalować najnowszą paczkę na czysty system po formacie...
.
Takich rzeczy to ja się boję robić, używam przede wszystkim CClenera, innych tego typu programów nie tykam
najbardziej boję się, żeby po instalacji nowych kodeków nie było gorzej, niż jest obecnie.
Co do kodeków to którą wersję pobrać - full czy 64 bit?

http://codecguide.com/download_kl.htm

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 18:06 pm
autor: Adam
kodeki b.lubią mieszać w systemie więc może być taka opcja, ale w Twoim wypadku wydaje mi się że nie będzie problemów - ale to dlatego, że jeszcze nigdy nie widziałem żeby ktoś miał w kompie aż 6 letnie kodeki :P one są tak stare, że wszystkie zostaną raczej bez problemów zastąpione nowymi.. A CCleaner to troszkę gorsza wersja tych dwóch programów które podałem (służą do tego samego ale są bardziej zaawansowane), ale oczywiście na taką sytuację ten co masz Ci w zupełności wystarczy.

tak więc odinstaluj całkowicie najpierw starą paczkę, nie zachowuj plików konfiguracyjnych, ini, dll itd (jesli będzie takie pytanie czy zachować konfigi), później wywal śmieci z katalogów: Windows\Temp i Documents and Settings\Nazwa_Usera\Ustawienia lokalne\Temp (o ile tam cokolwiek będzie), przeskanuj CCleanerem, zrób restart kompa i instaluj najnowszą paczkę kodeków dopiero wtedy..

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 18:22 pm
autor: lis23
Którą paczkę - full czy 64 bit?
obecnie mam zainstalowane obie, tylko stare.

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 18:23 pm
autor: Adam
Mega - http://codecguide.com/download_k-lite_c ... k_mega.htm
a w instalatorze wybierz opcję Full/Complete czy jaka tam jest - nie pamiętam :)

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 18:27 pm
autor: lis23
A czy to na pewno jest wersja 64 bit? - bo przy tej oznaczonej jako 64 bit to pisze a przy tej, nie
może jednak powinienem zainstalować tylko wersję 64 bit?.

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 18:31 pm
autor: Adam
pytałeś więc mówię co ja bym zrobił i co mam (na lapku gdzie mam win7 64) :)
chcesz to wybierz sobie wersję 64b ale i tak powinieneś zainstalować też mega - zresztą sami o tym piszą, a aplikacji 64bit jest wciąż mało... ja bym zainstalował tylko Mega, bez drugiej wersji 64 b, ale zrobisz jak zechcesz..

Contains 64-bit DirectShow filters and codecs.

For an optimal user experience it is highly recommended to install both the 64-bit pack and also one of the 32-bit variants from above. That way you can play your media files in both 32-bit and 64-bit applications.

Many programs are still 32-bit, that is why you also need the 32-bit codecs. For example, a 32-bit version of Windows Media Player is used by default on 64-bit versions of Windows Vista/7/8.

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 18:32 pm
autor: Templar
Po pierwsze to najpierw zainstaluj samo VLC i bibliotekę dla BR i zobacz czy tak będzie działać.

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 18:33 pm
autor: Adam
też tak może, ale ten wariant mu odpuściłem bo sam napisał że nie chce vlc tylko mpc..

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 18:39 pm
autor: lis23
Templar pisze:Po pierwsze to najpierw zainstaluj samo VLC i bibliotekę dla BR i zobacz czy tak będzie działać.
A skąd wziąć te biblioteki BD?
co do odtwarzaczy to mam jeszcze:

Quick Time Player
CyberLink PowerDVD
CyberLink BD Advisor
CorelWinDVD 2010
iTunes
Winamp

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 18:40 pm
autor: Krzysiek
na PS3 jakość obrazu nie zachwyca, choć przez większą część seansu trzyma ona niezły, równy poziom, ale są momenty fatalne, a zwłaszcza sam koniec filmu i dziwne " śnieżenie ' na postaciach na PC owego " śnieżenia " brak a i sam film prezentuje się jakby całościowo lepiej
O ile dobrze zrozumiałem Kolegę Lisa, to problem z obrazem jest na PS3 a nie na PCcie. Ale kiedy przeczytałem jaką masz wersję PowerDVD to złapałem sie za głowę :wink: Aż dziwne, że to odtwarza programowo cokolwiek na Blu.
Wróćmy do tematu. Dużo daje karta graficzna tzn jej rodzaj. Swoje robią najnowsze kodeki do kart (to co napisał Kolega Adam). Napęd (firma) czy dysk mają bardzo nikły wpływ na to co widzi się w końcowym efekcie. Mówimy oczywiście o odtwarzaniu oryginalnych Blu a nie o ich przerabianiu.

Jeśli oba sprzęty masz podłączone do tego monitora (telewizora), to w jaki sposób? PS3 rozumiem, że przez HDMI. Patrząc na jego rozdzielczość 1920 x 1080 jest ona typowa dla tv a nie monitorów, więc właśnie przy PS3 nie powinno być problemów. Może inny przewód? Nie taki za 15zł :wink: (co kiedyś ktoś proponował) a pożycz od kogoś ciut lepszy....

Jeśli płyta oryginalna gra dobrze na innym sprzęcie, to znaczy że masz coś skopane w PS3... Inny firmware? W każdym większym sklepie typu Media jest pomieszczenie do odsłuchu w którym mają podłączony w miarę dobry sprzęt odtwarzający i duży ekran. Można tam zawsze podejść ze swoimi płytami i pooglądać.

Re: Lisowe problemy z BluRay

: czw mar 21, 2013 18:42 pm
autor: Adam
lis23 pisze:
Templar pisze:Po pierwsze to najpierw zainstaluj samo VLC i bibliotekę dla BR i zobacz czy tak będzie działać.
A skąd wziąć te biblioteki BD?
co do odtwarzaczy to mam jeszcze:

Quick Time Player
CyberLink PowerDVD
CyberLink BD Advisor
CorelWinDVD 2010
iTunes
Winamp
:o szkoda że nie więcej :P VLC czy MPC którego masz odtwarzają wszystko i nie potrzebujesz innych kombajnów..

a bibliotekę do VLC znajdziesz tutaj (ale mówiłeś że wolisz Media playera więc..?) - http://vlc-bluray.whoknowsmy.name/