Lisowe problemy z BluRay

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 9251
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#196 Post autor: lis23 » czw mar 21, 2013 18:47 pm

Krzysiek pisze:
na PS3 jakość obrazu nie zachwyca, choć przez większą część seansu trzyma ona niezły, równy poziom, ale są momenty fatalne, a zwłaszcza sam koniec filmu i dziwne " śnieżenie ' na postaciach na PC owego " śnieżenia " brak a i sam film prezentuje się jakby całościowo lepiej
O ile dobrze zrozumiałem Kolegę Lisa, to problem z obrazem jest na PS3 a nie na PCcie. Ale kiedy przeczytałem jaką masz wersję PowerDVD to złapałem sie za głowę :wink: Aż dziwne, że to odtwarza programowo cokolwiek na Blu.
Wróćmy do tematu. Dużo daje karta graficzna tzn jej rodzaj. Swoje robią najnowsze kodeki do kart (to co napisał Kolega Adam). Napęd (firma) czy dysk mają bardzo nikły wpływ na to co widzi się w końcowym efekcie. Mówimy oczywiście o odtwarzaniu oryginalnych Blu a nie o ich przerabianiu.

Jeśli oba sprzęty masz podłączone do tego monitora (telewizora), to w jaki sposób? PS3 rozumiem, że przez HDMI. Patrząc na jego rozdzielczość 1920 x 1080 jest ona typowa dla tv a nie monitorów, więc właśnie przy PS3 nie powinno być problemów. Może inny przewód? Nie taki za 15zł :wink: (co kiedyś ktoś proponował) a pożycz od kogoś ciut lepszy....

Jeśli płyta oryginalna gra dobrze na innym sprzęcie, to znaczy że masz coś skopane w PS3... Inny firmware? W każdym większym sklepie typu Media jest pomieszczenie do odsłuchu w którym mają podłączony w miarę dobry sprzęt odtwarzający i duży ekran. Można tam zawsze podejść ze swoimi płytami i pooglądać.
PS3 mam podłączone przez HDMI, oczywiście, a PC przed DVI
problem z tym dziwnym śnieżeniem dotyczy tylko tego jednego, konkretnego filmu ... sam nie wiem, co jest z nim nie tak ....
w przypadku kabla, z HDMI jest ponoć tak, że albo działa, albo nie, nie ma noc pomiędzy - ja mam kabel HDMI dodany do konsoli przez Sony - zakupiłem konsolę wraz z kablem HDMI i obiema częściami " Uncharted " w komplecie.

Co do VLC - które wersje wybrać?:

http://download.videolan.org/pub/videol ... ast/win64/

Adam, ja na dysku C; mam, min. Steam i Orgin, więc sporo gier, także programów - dopiero pod koniec roku planuję zakupić osobny dysk na sam system ( 256 GB ) i osobny dysk na inne rzeczy ( 1TB ) i wtedy zainstalować system na nowy dysk, obecnie mam dwa dyski po 1TB.
Problem u mnie jest taki, że stać mnie było tylko na siódemkę w wersji OEM, więc gdy padnie mi płyta, lub gdy ją zmienię, to jednym słowem, kicha ;)
choć sprzedawca u którego kupuję części do PC i do którego mam zaufanie twierdzi, ze da się ów problem rozwiązać, dzwoniąc do Microsoftu ;)
Ostatnio zmieniony czw mar 21, 2013 19:02 pm przez lis23, łącznie zmieniany 2 razy.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz
Posty: 52227
Rejestracja: wt lis 24, 2009 19:02 pm

Re: Lisowe problemy z BluRay

#197 Post autor: Adam » czw mar 21, 2013 18:50 pm

lis23 pisze:PS3 mam podłączone przez HDMI, oczywiście, a PC przed DVI
DVI, ehhhhhh.... :|

a VLC bierz to: vlc-2.0.5-win64.exe
"NO TIME TO DIE"

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 9251
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#198 Post autor: lis23 » czw mar 21, 2013 19:02 pm

Adam pisze:
lis23 pisze:PS3 mam podłączone przez HDMI, oczywiście, a PC przed DVI
DVI, ehhhhhh.... :|

a VLC bierz to: vlc-2.0.5-win64.exe
No, niestety ale monitor ma tylko jedno wejście HDMI ...

A skoro już jesteśmy przy kompach: obecnie mam taki sprzęt:

płyta główna - Asrock P67 PRO3 (B3)
procesor - I5-2500K + chłodzenie do procka
karta graficzna - GTX 570
8GB RAM
zasilacz - Chieftec 750 w
W7 Home Premium 64 bit OEM

pod koniec roku chciałbym wymienić obudowę ( mam słabo wentylowaną ), dwa dyski, może zasilacz / mój obecny będzie miał już 5 lat / i kartę graficzną na GTX 670 2 lub 4GB
i tu zaczyna się problem; sprzedawca twierdzi, że grafa nie będzie mi dobrze współgrała z płytą główną i prockiem, cała reszta twierdzi, ze będzie ok, trzeba będzie tylko podkręcić procek ( czego też nie potrafię ;) ) - Adam, co o tym myślisz?.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Krzysiek
Ghostwriter znanego twórcy
Posty: 947
Rejestracja: śr gru 07, 2011 16:52 pm
Lokalizacja: Polkowice

Re: Lisowe problemy z BluRay

#199 Post autor: Krzysiek » czw mar 21, 2013 19:30 pm

Byłbym zapomniał :) jeśli już będziesz "zmieniał"soft, nie zapomnij o aktualnych kodekach do karty muzycznej. O dziwo brak aktualizacji w tym temacie, często prowadzi do katastrofy multimedialnej (głównie w grach)

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 9251
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#200 Post autor: lis23 » czw mar 21, 2013 19:32 pm

Krzysiek pisze:Byłbym zapomniał :) jeśli już będziesz "zmieniał"soft, nie zapomnij o aktualnych kodekach do karty muzycznej. O dziwo brak aktualizacji w tym temacie, często prowadzi do katastrofy multimedialnej (głównie w grach)
Nie mam osobnej karty muzycznej, jest zintegrowana z płytą główną
poza tym, mam jeszcze jakieś inne kodeki poza K-Lite - system wgrywali mi w sklepie, w którym kupowałem PC i system i gościu wgrał już jakieś kodeki, ja dopiero później dograłem jeszcze K-Lite.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Krzysiek
Ghostwriter znanego twórcy
Posty: 947
Rejestracja: śr gru 07, 2011 16:52 pm
Lokalizacja: Polkowice

Re: Lisowe problemy z BluRay

#201 Post autor: Krzysiek » czw mar 21, 2013 20:12 pm

to i tak aktualizacja biosu płycie głównej się należy

Awatar użytkownika
Mefisto
KameNewman
Posty: 9090
Rejestracja: pt mar 31, 2006 21:19 pm
Lokalizacja: z piekła rodem ]:>

Re: Lisowe problemy z BluRay

#202 Post autor: Mefisto » czw mar 21, 2013 20:24 pm

lisu fail większy od Wawrzka widzę :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 9251
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#203 Post autor: lis23 » czw mar 21, 2013 20:41 pm

A to niby jaki?

skoro to tyle problemu to ja sobie na razie odpuszczę ;)
filmy z neta mi chodzą na MPCHC a BD oglądam przede wszystkim na PS3, nie będę się bawił bo będzie jeszcze gorzej niż jest ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mefisto
KameNewman
Posty: 9090
Rejestracja: pt mar 31, 2006 21:19 pm
Lokalizacja: z piekła rodem ]:>

Re: Lisowe problemy z BluRay

#204 Post autor: Mefisto » czw mar 21, 2013 21:57 pm

lis23 pisze:A to niby jaki?
no jak to jaki? dwie strony tematu o przestarzałym sprzęcie i kodekach, a narzekasz na pasy i problemy z blu :)
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 9251
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#205 Post autor: lis23 » czw mar 21, 2013 21:58 pm

A jakiż to mam przestarzały sprzęt? :?: :shock:
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mefisto
KameNewman
Posty: 9090
Rejestracja: pt mar 31, 2006 21:19 pm
Lokalizacja: z piekła rodem ]:>

Re: Lisowe problemy z BluRay

#206 Post autor: Mefisto » czw mar 21, 2013 22:02 pm

no player choćby - to też sprzęt, mimo, że w środku :)
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 9251
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#207 Post autor: lis23 » pt mar 22, 2013 03:35 am

W kwestii tego " Robin Hooda " - zerknijcie sobie na tę fotkę:

Obrazek

u mnie jest to bardziej wyraźne a w tej jednej, końcowej scenie owe " paćki " / ziarno? / są jaśniejsze i bardziej widoczne - niestety, żeby to zobaczyć, trzeba powiększyć fotkę, na tym rozmiarze tego nie widać.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mefisto
KameNewman
Posty: 9090
Rejestracja: pt mar 31, 2006 21:19 pm
Lokalizacja: z piekła rodem ]:>

Re: Lisowe problemy z BluRay

#208 Post autor: Mefisto » pn kwie 01, 2013 03:29 am

Blu-ray/DVD collectors:
I don't like extras!/I already have the French steelbook/the transfer is cleaned up with a higher bitrate and approved by the director and cinematographer but I read a guy online saying it had slight DNR!

Action figure collectors:
My hand-painted custom looks better/the eyes are off and the likeness looks more like Conan O'Brien/The PERS system ruins the sculpt!

Music collectors:
The bonus tracks ruin the flow of the album/the remaster is mastered a half-decibel higher than the previous release/my Japanese pressing from the 80s doesn't make my ears bleed like this one!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ W.A. Mozart +
Posty: 9251
Rejestracja: czw lis 12, 2009 03:50 am
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Lisowe problemy z BluRay

#209 Post autor: lis23 » śr kwie 10, 2013 14:38 pm

Zakupiłem wczoraj " Hobbita " na Blu-Ray: na początek, tekturowa nakładka z Empika z Bilbem i Gollumem, która już się rozkleja ;), wykonanie wydania nie powala, jak zwykle, zero jakiejś wkładki w pudełku, brak nadruku na wewnętrznej stronie pudełka i płyty z jednolitym, czarnym nadrukiem, wyglądają jak płyty z nagrobków :mrgreen:
menu i wszystkie funkcje to praktycznie to samo, co można zobaczyć, np. w drugiej części przygód Sherlocka Holmesa, jest wygodne i fajnie rozwiązane, po włączeniu filmu, przypomina Ci, jakie audio i napisy wybrałeś - jakość obrazu jest ok, bardzo ładne kolory ( na razie obejrzałem sobie sam początek ), szkoda tylko, że obraz jest w formacie z czarnymi pasami u góry i u dołu ekranu.
Trochę się też wkurzyłem, bo ponoć wersja 2D filmu umieszczona na wydaniu 3D ma prawie 30% wyższy bitrate video niż czysta wersja 2D - nie wiem tylko, jak to się przekłada na samą jakość obrazu.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mefisto
KameNewman
Posty: 9090
Rejestracja: pt mar 31, 2006 21:19 pm
Lokalizacja: z piekła rodem ]:>

Re: Lisowe problemy z BluRay

#210 Post autor: Mefisto » śr kwie 10, 2013 17:32 pm

lis23 pisze:szkoda tylko, że obraz jest w formacie z czarnymi pasami u góry i u dołu ekranu.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ